Crissante Alessandria - Azienda Agricola Vitivinicola La Morra Azienda Agricola Crissante Alessandria
Barolo “Roggeri”

Barolo “Roggeri”

Red Grapes Variety: Nebbiolo 100%

Vineyards Location “Roggeri “ area (south of La Morra Hill)

Soil: clay with limestone soil

Vineyards surface area: about 2,2 ha.

Altitude: 280-300 m. slm

Exposure: south-south/east

Vineyards age: 1957

Total production: about 15000 bottles

Vinification: about 2 weeks of maceration in stainless tank at 28 degree temperature control;

“Follatura manuale” and remontage process 4 times for day for the first 5 days

until the end of pressing process.

Fining:in big barrels from slavonian oak for 24 months.

Bottling between august of the third year after the harvest. Then fining in bottle.

Tasting notes: intense garnet red. Wonderful nose of mature fruits like plum, apricot and blackcurrant. Light aroma of purple flowers. Final hints of spice and truffle notes. Full bodied with velvety tannins the long finish shows class.

Meditation wine, delicious already, last long time.

Download
Come nasce un grande Vino Il Vino è figlio della Terra, della Vite ,del Tempo e dell’Uomo. I Vini dell’Azienda Agricola Crissante Alessandria nascono nella nobile terra di Langa, da vitigni autoctoni quali il Nebbiolo, la Barbera e il Dolcetto che, con il trascorrere dei secoli, hanno trovato su queste colline armoniose e soleggiate l’ambiente ideale per sviluppare in pieno le loro grandi potenzialità qualitative e la loro meravigliosa tipicità. Il susseguirsi della stagioni differenzia ogni annata, la quiete delle cantine sotterranee consente l’evoluzione dei profumi e dei sapori rendendo ciascuna produzione unica per personalità e capacità di dare emozioni.. E poi gli uomini, Noi, una famiglia di viticultori impegnati con passione da generazioni nella coltivazione della vigna e nella produzione di vini di grande qualità e personalità.