Crissante Alessandria - Azienda Agricola Vitivinicola La Morra Azienda Agricola Crissante Alessandria
Barolo “Capalot”

Barolo “Capalot”

Red Grapes Variety: Nebbiolo 100%

Vineyards Location “Capalot “ area (south of La Morra Hill)

Soil: limestone soil with fine sand

Vineyards surface area: about 0,5 ha.

Altitude: 300-330 m. slm

Exposure: south/east

Vineyards age: 1951

Total production: about 4000 bottles

Vinification: about 2 weeks of maceration in stainless tank at 28 degree temperature control; “Follatura manuale” and remontage process 4 times for day for the first 5 days until the end of pressing process.

Fining: big barrel from slavonian oak for 24 months. Bottling between august of the third year after the harvest. Then fining in bottle.

Tasting notes: intense garnet red. Fascinating aromas of red fruits, blackberries and plum, elegant notes of vanilla and mint hints follow through to a full body, with noble tannins an excellent finish. Aftertaste of fruit, vanilla and hide. Meditation wine, delicious already, last long time.

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Come nasce un grande Vino Il Vino è figlio della Terra, della Vite ,del Tempo e dell’Uomo. I Vini dell’Azienda Agricola Crissante Alessandria nascono nella nobile terra di Langa, da vitigni autoctoni quali il Nebbiolo, la Barbera e il Dolcetto che, con il trascorrere dei secoli, hanno trovato su queste colline armoniose e soleggiate l’ambiente ideale per sviluppare in pieno le loro grandi potenzialità qualitative e la loro meravigliosa tipicità. Il susseguirsi della stagioni differenzia ogni annata, la quiete delle cantine sotterranee consente l’evoluzione dei profumi e dei sapori rendendo ciascuna produzione unica per personalità e capacità di dare emozioni.. E poi gli uomini, Noi, una famiglia di viticultori impegnati con passione da generazioni nella coltivazione della vigna e nella produzione di vini di grande qualità e personalità.