Crissante Alessandria - Azienda Agricola Vitivinicola La Morra Azienda Agricola Crissante Alessandria
Langhe Nebbiolo

Langhe Nebbiolo

Vineyard of origin: La Morra

Year planted: 2009

Alcohol content: 14,50% vol.

Soil: clayey and calcareous soil with clear underlying marl;

Total surface area: 0,2 HA

Altitude: 250 meters above sea level

Exposure: East

Harvest: done manually the first week of October.

Vinification: fermentation for approximately 10 days in temperature-controlled steel tanks in contact with the skins, frequent pump-overs and punch-downs especially during the first 5 days of maceration.

Malolactic fermentation: immediately after alcoholic fermentation in steel containers in a heated environment.

Refinement: for 12 months in 225 liter barrels used for the second time.

Bottling: normally bottled in June - July of the second year. Refinement for another 6 months in the bottle in the darkness of the underground cellar.

Total production: approx. 1200 bottles

Brief organoleptic description:

Color: ruby red with bright garnet reflections, tight and fast tears form on the glass.

Nose: marked aroma of red fruit, raspberry, apricot and cherry with floral hints reminiscent of violets.

Palate: warm and delicately dry with great balance.Presence of pleasant tannins, with good body and aftertaste of cherries.

Pairings: it goes with starters, first courses and meat-based second courses. It is also excellent with fresh and medium seasoned cheeses.

Ageing capacity: the wine is designed for immediate consumption but can evolve for at least 7-8 years. Store it in a horizontal position and at a temperature not greater than 18°C.

Download
Come nasce un grande Vino Il Vino è figlio della Terra, della Vite ,del Tempo e dell’Uomo. I Vini dell’Azienda Agricola Crissante Alessandria nascono nella nobile terra di Langa, da vitigni autoctoni quali il Nebbiolo, la Barbera e il Dolcetto che, con il trascorrere dei secoli, hanno trovato su queste colline armoniose e soleggiate l’ambiente ideale per sviluppare in pieno le loro grandi potenzialità qualitative e la loro meravigliosa tipicità. Il susseguirsi della stagioni differenzia ogni annata, la quiete delle cantine sotterranee consente l’evoluzione dei profumi e dei sapori rendendo ciascuna produzione unica per personalità e capacità di dare emozioni.. E poi gli uomini, Noi, una famiglia di viticultori impegnati con passione da generazioni nella coltivazione della vigna e nella produzione di vini di grande qualità e personalità.