Crissante Alessandria - Azienda Agricola Vitivinicola La Morra Azienda Agricola Crissante Alessandria
Barbera d'Alba Superiore “Rugè”

Barbera d'Alba Superiore “Rugè”

Red Grapes Variety: Barbera 100%

Vineyards Location: La Morra area

Soil: clay-limestone

Vineyards surface area: about 0,4 ha.

Altitude: 250-300 m. slm

Exposure: south/east

Vineyards age: 1954

Total production: about 2000 bottles

Vinification: about 2 weeks of maceration in stainless tank at 28 degree temperature control;

“Follatura manuale” and remontage process 4 times for day for the first 5 days

until the end of pressing process.

Fining: in French oak barrels(tonneaux) of 7q for 12 months.

Bottling between june of the second year after the harvest,

Then fining in bottle.

Tasting notes: ruby red with garnet nuances.

Delivers red fruits, blackcurrant and berry, liquorice and mature cherry.

Light incense notes.

Rich and harmonious, full bodied, with a very long aftertaste of red soft fruits, vanilla and liquorice.

A wine for the cellar.

Download
Come nasce un grande Vino Il Vino è figlio della Terra, della Vite ,del Tempo e dell’Uomo. I Vini dell’Azienda Agricola Crissante Alessandria nascono nella nobile terra di Langa, da vitigni autoctoni quali il Nebbiolo, la Barbera e il Dolcetto che, con il trascorrere dei secoli, hanno trovato su queste colline armoniose e soleggiate l’ambiente ideale per sviluppare in pieno le loro grandi potenzialità qualitative e la loro meravigliosa tipicità. Il susseguirsi della stagioni differenzia ogni annata, la quiete delle cantine sotterranee consente l’evoluzione dei profumi e dei sapori rendendo ciascuna produzione unica per personalità e capacità di dare emozioni.. E poi gli uomini, Noi, una famiglia di viticultori impegnati con passione da generazioni nella coltivazione della vigna e nella produzione di vini di grande qualità e personalità.