Crissante Alessandria - Azienda Agricola Vitivinicola La Morra Azienda Agricola Crissante Alessandria
Rosato “Affresco”

Rosato “Affresco”

Variety: 100% Nebbiolo

Vineyard of origin: La Morra

Year planted: varying

Alcohol content: approx. 13.50% vol.

Soil: marly-calcareous from different vineyards;

Altitude: 250-300 meters above sea level

Exposure: East, South-East

Harvest: see Nebbiolo.

Vinification: racking a few hours after pressing and after brief contact with the skins, where a small amount of color is extracted. long fermentation lasting three to four weeks in temperature controlled stainless steel tanks at low temperature in contact with the skins.It remains in the stainless steel tanks for the winter months with exposure to the natural cold.

Bottling: usually bottled in the spring.

Total production: approx. 1500 bottles

Brief organoleptic description:

Color: pale pink tending towards an onion skin color.

Nose: marked aroma of fresh fruits, raspberries and cherries complemented by a light floral fragrance.

Palate: the wine is soft and very harmonious on the palate. Fresh acidity and good taste consistency. Sapid.

Pairing: Excellent as an aperitif and with summer appetizers. It pairs wonderfully with seafood dishes.

Download
Come nasce un grande Vino Il Vino è figlio della Terra, della Vite ,del Tempo e dell’Uomo. I Vini dell’Azienda Agricola Crissante Alessandria nascono nella nobile terra di Langa, da vitigni autoctoni quali il Nebbiolo, la Barbera e il Dolcetto che, con il trascorrere dei secoli, hanno trovato su queste colline armoniose e soleggiate l’ambiente ideale per sviluppare in pieno le loro grandi potenzialità qualitative e la loro meravigliosa tipicità. Il susseguirsi della stagioni differenzia ogni annata, la quiete delle cantine sotterranee consente l’evoluzione dei profumi e dei sapori rendendo ciascuna produzione unica per personalità e capacità di dare emozioni.. E poi gli uomini, Noi, una famiglia di viticultori impegnati con passione da generazioni nella coltivazione della vigna e nella produzione di vini di grande qualità e personalità.